záhrada v máji botanical

Najnovšie...

kompava - výživoté doplnky


predaj bylín

herbár
rady bylinare karla
quadra synergy
nadeje
zore
eutrofia
walmark
homeopatia-abc

laboratorny sprievodca


Kvások

Ako pripravím kvások

K tomu, aby s cesta vnikol ľahký chlieb, sa musí v ceste vyvinúť za vhodných podmienok plyn - oxid uhličitý, ktorý je nevyhnutný pre pórovitú štruktúru chleba.

Ak nechám v izbovej teplote po dobu 4-6 dní odpočítať celozrnnú múku zmiesenú s vodou, začne samovoľne kvasiť. V cestovej hmote sa rozmožujú mikroorganizmy a ich produktom je spomínaný kypriaci plyn.

Tento proces je však dosť nevyspytateľný a hlavne pomalý. Naviac hrozí aj nebezpečenstvo plesní. Preto naši predkovia odkladali z chlebového cesta malý kúsok, ktorý slúžil na "očkovanie" pre ďalšiu prípravu chleba.

Pečenie tradičného chleba si však vyžaduje aj tradičný kvások a ak chcem nahradiť kvasnice, môžem vyskúšať aj niečo staro-nové.

Ražný kvások

1. deň zmiešame 200 g ražnej múky s 250 ml vlažnej vody vo väčšej nádobe a prikryjeme utierkou. Necháme odpočívať 24 hodín pri izbovej teplote.

2. deň primiešame 100 g ražnej múky a 125 ml vlažnej vody. Opäť prikryjeme utierkou a necháme 24 hodín stáť pri izbovej teplote.

3. a 4. deň urobíme ako v deň druhý, ale navyše pridáme po čajovej lyžičke rasce.

5. deň môžeme zamiesiť cesto na chlieb.

Pšeničný kvások

Zmiešame 100 g ražnej a 100 g pšeničnej hladkej múky s 250 ml vlažnej vody na husté cesto, z ktorého urobíme bochníček. Vložíme ho do misy. Posypeme jednou z múk. Misu prikryjeme utierkou a necháme stáť dva dni. Ak je na tretí deň bochníček popraskaný, je dostatočne nakysnutý kvások a môžeme zarobiť na chlieb. Ak nie, ešte raz cesto premiešame (môžeme vmiešať 5 g droždia) a necháme ešte prikryté stáť do druhého dňa.

Očkovací kvások

Necháme si z nakysnutého cesta na chlieb guľu veľkosti približne ako ping-pongová loptička. Vložíme ju do misy. Posypeme asi 2 polievkovými lyžicami ražnej múky a 1 polievkovou lyžicou rasce. Misu prikryjeme utierkou a necháme stáť pri izbovej teplote 2 dni. Potom cesto premiešame a zase zasypeme 1 polievkovou lyžicou ražnej múky. Na tretí deň by mal byť kvások prichystaný na miesenie chleba.

Chlieb z prírodného kvásku

Prírodný kvas vzniká zmiešaním malého  množstva ražnej múky s vodou. Keď kvások vzíde, pridá sa do neho ďalšia ražná múka a voda a proces sa opakuje tak dlho, dokiaľ nie je kvásku potrebné množstvo.
Potom sa zmieša s múkou na cesto, kvásku by v ňom malo byť zhruba 60%.

Ochutí sa soľou, prípadne kmínom a dá sa vykysnúť. Z nakysnutého cesta sa tvoria pecne, tie sa nechajú ešte znovu kysnúť v ošatkách či formách. Iba potom sa chleba pečie. V prípade, že je hotový základ kvásku, celý proces trvá skúsenému pekárovi najmenej 6 hodín.

Viac o pečení chleba v súčasnosti, o negatívach i pozitívach sa môžete dozvedieť v článku „Konec českého chleba“



Pridať komentár

Je povolené pridávanie komentárov bez registrácie.
Komentáre budú uverejnené po ich schválení.
Ďakujem za pochopenie

Bezpečnostný kód
Obnoviť

Súvisiace články

Najnovšie komentáre

  • Ahoj. Mám 2 cm zhubný nádor na štítnej zlaze s metastazami do lymfatických uzlín... Čítajte viac ...
    05.01.16 11:21
  • Chcem si na záhrade vysadiť niekoľlko orechov - semien aj so škrupinou - čiže tz... Čítajte viac ...
    03.01.16 05:58
  • Už 3 mesiace mám Candidu na perách a sliznici v ústach. Páli ma to aj na špičke ... Čítajte viac ...
    31.10.15 17:48
  • Až na tu poruchu štátnej žlazy v poslednom odseku by som tie priznaky pochopila ... Čítajte viac ...
    26.10.15 04:25
  • Pri znizenej funkcii stitnej zlazy pozor na anorganicky jod v tabletach. Moze vi... Čítajte viac ...
    16.10.15 12:34
  • Jadro z kôstky najlepšie z vinohradníckej broskyne v novembri vylusknem vo zverá... Čítajte viac ...
    10.10.15 20:00
  • Po velkej stolici krvacam naskor kusok teraz uz cely papier od krvy. Mala som he... Čítajte viac ...
    08.10.15 09:28
  • Je hruška náročná na pestovanie keď sú v okolí tuje,v záhrade ? Čítajte viac ...
    05.10.15 16:23
RSS

Najčítanejšie komentáre

  • Do dnešného dňa banujem, že som neurobil to, čo naši susedia. V ílovitej pôde vy... Čítajte viac ...
  • S hryzcami bojujem už dva roky, nakoniec som to vzdal a snažím sa všetko, čo im... Čítajte viac ...
  • Ahoj Tiež pridávam do chleba špaldu, ale iba celozrnnú ku klasickej pšeničnej hl... Čítajte viac ...
  • Už asi pred 15 rokmi som začala s "Tibeťanmi" po zdravotných problémoch s chrbti... Čítajte viac ...
  • Dobrý deň, som rád, že uverejňujete na vlastnej koži odskúšané recepty. Skúšal s... Čítajte viac ...
  • Ahojky, máte niekto hypofunkciu štítnej žľazy? Zaujímalo by ma, či niekto nemá r... Čítajte viac ...
  • No nemoc ktorú máš mám tiež a hormonálne zmeny v tele vedú tiež ku psychoproblém... Čítajte viac ...
  • Ahoj Amálka, konečne som našla niekoho, kto má rovnaké príznaky ako ja – na vyše... Čítajte viac ...
RSS

Štatistika

Členovia : 5
Článkov : 127
Webové prepojenia : 6
Počet zobrazení obsahu : 1201384
Máme online 10 hostí 
soľ